torsdag 9 augusti 2012

Under samma täcke i Croatien

Hejsan! Ska nu berätta lite om vår resa 24/7 - 8/8 till Dubrovnic i Kroatien som vi tillbringat i 14 dagar. Reste den 24/7 med tåget till Arlanda sedan flög vi vidare mot kroatien 17.10 framme kl. 20.10 på flygplatsen i Dubrovnic. Därefter en bussresa som tog cirka 15 minuter. Väl framme vid Hotellet Astarea i Mlini skulle vi få middag som serverades i matsalen sedan vi checkat in på vårt rum och rullat iväg med väskorna. Så enkelt var det dock inte för vi skulle bo i ett närliggande Hotell och det var "becksvart" ute nu så Leif bad en kille där visa vägen och bar min tunga väska. Litet rum men fint värre med vacker utsikt mot havet.
     I Matsalen var det färdiga tallrikar som väntade och dryck. Det satt fint och smakade gott. Sen gick vi till rummet och packade ur väskorna, satt en liten stund på ballkongen och lyssnade på syrsorna och havets brus sen blev det Natti.
25/7 Välkomsträff kl. 09.00 på vårt hotell som berättade om aktuella utflykter som de rekomenderar. Vi fastnar för Mostar men första veckan vill vi bara slappa. Är ner till stranden och badar och solar en stund. Tar en promenad mot Srebreno som vi besökte 1984 15 minuters promenad men att gå dit vi var då var ingen idé eftersom allt var borta och blev förstört under kriget.
26/7 Beställer resan till Mostar 840 kuna/person 100 kuna-125 skr. Den resan bjöd jag Leif på. Badar och solar.
27/7 Skulle promenera åt andra hållet men det dök upp en varningsskylt "Nudistbad" Jag insisterade på att nu vänder vi Bums!! Så blev det. Badar och solar förstås!
28/7 Idag hotellets minibuss till Dubrovnic 100 kuna 12.05 - 18.30 betalade och gick men sen pickade någon mig på axeln och det var Michael chauffören. Madame do you whant this?? visade mig plånboken. Gissa om jag blev glad för hans ärlighet. Gick därefter upp på rummet tills vi skulle åka. Väl framme efter en fin åktur på serpentinvägar bredvid havet hela tiden. Hett ute så vi strök efter väggarna där vi såg lite skugga inne i Gamla stan. Någon shopping blev det knappast tal om finns inte mycket som man vill ha mest krims krams, köper en liten tavla som ska ramas in som minne. Ringer Peter och till Ulla och hon berättar att Kajsa är svårt sjuk hennes kära golden som är 12 år. Vi kom tillbaka lagom till middagen som vi inte vill missa som är så bra på alla vis!
29/7 Frukost och därpå vila tills det är dags för baddräkten och beachen. Samma lika nästan varje dag. Städerskan kan nog bara säga Hello på engelska sen är det stopp svårt om det är något man vill säga. 
   Leif hämtade isbitar från baren i en plastpåse till Camparidrinken gotti gotti. Tittar på OS.

30/7 Gassande sol! Postar flera kort till släkt och vänner. Ringer Inger & Lennart som sköter blommor och post de blev så överaskade och glada!
   Bestämmer idag att göra en utflykt till Cilipi 12.00-16.00 med minibussen och Michael kör oss. Fy sjutton va hett!!! det var högt upp på berget där fanns en post, bensinpump, krims krams och mataffär det va allt. Vi gick in till posten och frågade om det fanns någon telefon "nej det finns det inte men vill ni ha hjälp" så hon ringde till Michael för tidigare hämtning. Tack och lov!!
Lägger märke till att jag kissar inte så ofta och mycket nu, allt går ut i pannan och hela kroppen jag svettas!
1/8 Leif fyller år idag!! Hurra Hurra Hurra!! Hurra!! Champangefrukost på morgonen efter några glas gick vi ner och käka riktig frukost. Därefter gick vi till rummet och tittade på OS men efter en stund försvann AC:n och TV:n så jag ringer ner till receptionen får veta om en brand så det var orsaken men elen skulle snart vara tillbaka och så blev det. Går ner till stranden och idag är det lite kallare vatten en annan vind men badar tre ggr.
 Överaskas med vackra blommor och Champange då dörren öppnas som står på lilla bordet. Kortet på buketten talade om att detta kom från Catarina, Ola och Peter med familjer det värmde Leif!! Mig också!!

Champangen är urdrucken på detta kort

2/8 Mostar ska vi till idag och bussen ska åka 07.10 så nu måste vi ställa klockan på väckning. Vi sprang ner och åt lite frukost innan vi åkte de öppnade 06.00. Solguiden Veronica Bergström mycket påläst. Första stoppet var Neum för toabesök och shopping. Då vi kom till Mostar var det 40++ grader ute usch det måste vara farligt att vistas ute nu tänkte jag!? Men vi drack och drack!!!!!


Den gamla bron som blev helt förstörd under kriget är nu återställd som innan. Svårt att gå över då det är hala stenar lagda men visst är det vackert i Mostar.

Snacka om kullerstenar det var svårt att gå tack och lov för våra Ecco sandaler. Kullerstenar var lagda enligt sägnen för att kvinnor ska titta i backen då de går så det inte blir några onödiga inköp!? Besökte ett museum som var en turkisk familj som får ha 4 fruar bra de hjälpte varandra med olika sysslor. Det var alltid mannen som knackade på sovrummsdörren till frun när han ville ha kärlek. Men om det var omvänt så knackade hon på och sa "knackade du på min dörr jag tyckte jag hörde nåt" Så fick hon se vilket humör han var på. Konstigt eller hur?

     Fick veta av någon att det var 42 grader i skuggan och 55 grader i solen idag. Väl hemma vi hotellet 18.00 gick vi och tog en sval dusch och vilade till 19.30 därefter en tidig säng.
3/8 Skönt att ta det lungt idag efter igår. På kvällskvisten önskar jag något gott till kaffet då går Leif ner i baren och kommer upp med 2 stora gräddbakelser mumsfillibabba!!
4/8 Leif vill så gärna runt och se Srebreno som det ser ut idag men Michael säger att hotellen är borta de finns inget kvar längre. Vi nöjde oss med detta. Såg sedan på ett vykort som jag köpte att det är tomt där vi bodde. Tog isället en promenad och köpte en varsin present till Astrid & Vilgot. Leif bjuder mig på en Irish Coffe på kvällen jättegod. OS på TV.
5/8 Idag på stranden kom en farbror i motorbåt och sålde frukt nektariner, blå vindruvor, vattenmeloner och nätmelon. Stannar på stranden 1 timme stekhett idag. AC på rummet är räddningen!! Skriver kort till Maggan.
6/8 Efter frukost kollar vi i pärmen så det inte kommit någon information från Solresor om nya tider för hemresan. Badar idet underbara vattnet som har sån ljuvlig temperatur!!!
7/8 Hemresa idag 18.45 från hotellet med buss. Allt går så bra lyfter därifrån 21.05 och landar på Arlanda 00.05 den 8/8. Fick en taxi bums då alllt var klart som körde till Sollentuna för 470:-. Sen började jag tänka 8/8??? men det står ju 9/8 på tågbiljetten hem här gäller det att vara smart! Vi skulle nämligen sova och åka med tåget på em men det var ju fortfarande samma dag!! Rigmor följde med oss till tåget och vinkade av jag mådde lite dåligt för min miss! Konduktören kom och sa bara jaha ni ska till Borlänge "Ja" sa jag, så va det över, han missade min miss!

Helt underbar semester!!

Kramis Gummit

1 kommentar:

  1. Mycket läsning....men trevligt har ni haft och betydligt bättre väder än här....

    SvaraRadera